Sobre l'assemblea

Ir abajo

Sobre l'assemblea

Missatge  Adrià el Dc Ago 24, 2011 4:39 am

Això només és una petita reflexió sobre quin significat té fer assemblees per mi. He pensat que podria ser interessant compartir-la per veure altres punts de vista i enriquir-nos una mica entre nosaltres. He fet poques assemblees a la meva vida, però prous per haver donat unes quantes voltes sobre el seu sentit a l'hora d'utilitzar-les com a mitjà per organitzar un col·lectiu.

Des que vam començar a reunir-nos, algunes vegades hem estat una mica eficients, d'altres molt poc, però és que fer assemblees no és fàcil. Se'n pot aprendre molt a base d'experiència, reflexió, i formació. Que ara no surtin massa bé no vol dir que sigui un mètode ineficaç, vol dir que tenim molt recorregut per fer a l'hora de saber governar-nos a nosaltres mateixos. En el seu moment van sorgir iniciatives relacionades amb la formació entorn a l'assemblearisme, que de moment han quedat en res. Espero que a partir de setembre tot plegat es reactivi i es pugui tirar endavant algun taller o el què sigui.

El valor de l'assemblea està en què és horitzontal, tothom hi participa i tothom té el mateix poder. En aquest sentit li dona mil voltes a un Ple d'Ajuntament, per exemple. En un Ple només hi tenen poder de decisió els ciutadans que han estat escollits a les eleccions, els regidors. Aquests representen a la resta de ciutadans i prenen decisions en nom de tots. Si la resta de ciutadans no estan d'acord amb aquestes decisions s'han d'esperar quatre anys per canviar els seus representants. A l'assemblea les decisions es prenen entre tots, fet que per mi els dona molt més valor. Si algú no està d'acord amb alguna cosa té l'oportunitat d'expressar-ho davant de tota l'assemblea en el moment oportú, i així poder aportar el seu punt de vista que pot ajudar a prendre una decisió més encertada.

L'ideal en una assemblea és decidir les coses per consens, buscant l'acord entre tots. Tot i que això segons com pot semblar impossible, se'n pot aprendre molt. Una bona manera de començar a aprendre'n és posant-se en el lloc de l'altre, entendre les seves motivacions, ser capaç de cedir, saber expressar bé les pròpies opinions i interessos per fer-los entenedors a la resta, entendre que es tracta de buscar el bé comú i no només el personal, etc. Si en algún cas no hi ha manera d'arribar a una acord, sempre es pot recórrer a la votació, però des del meu punt de vista no és un mètode gaire democràtic, ja que implica la dictadura de la majoria. Com a exemple tenim els Plens, el Parlament i el Congrés, on una majoria absoluta o un pacte de govern estable, deixen sense cap mena de poder fins al 49% dels representants.

Per últim (i així intento no allargar-me més i fer una parrafada que ningú tindrà ganes de llegir), volia dir que per mi l'assemblea ha d'estar oberta a tothom perquè sigui realment legítima. I tothom són totes les gelidenques i gelidencs. Els que coneixem i els que no, els que ens cauen bé i els que no, els simpatics i els pesats, els revolucionaris, els sindicalistes, els militants de partits polítics i fins i tot els regidors, els botiguers i els clients, els assalariats i els empresaris, els fixes, els temporals i els aturats, els del Carrer Major, els del Martivell i els dels masos, els indígenes i els nou-vinguts (procedents de la comarca, del País, de l'Estat, del Continent o del món sencer), les persones actives i amb iniciativa i les que malauradament no faran res a la vida, etc. De fet, com més capes de la societat formin part de l'assemblea més lògic i legítim serà prendre decisions que puguin ser realment importants per al municipi.

És així o no?

Adrià

Nombre de missatges : 11
Data d'inscripció : 24/08/2011

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Sobre l'assemblea

Missatge  pepA el Dc Ago 24, 2011 11:14 am

Hi estic totalment d'acord, molt ben expresat i escrit.

pepA

Nombre de missatges : 16
Data d'inscripció : 03/08/2011

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Sobre l'assemblea

Missatge  roquita el Dc Ago 24, 2011 5:56 pm

Per mi una eina fonamental és l'ordre del dia. Ens ajuda no perdre'ns en debats estèrils, situa la gent nova (i als habituals) a l'hora de començar i ens permet endreçar els pensaments abans de l'assemblea. Per poder "expressar bé les pròpies opinions i interessos per fer-los entenedors a la resta", que deia l'Adrià, sovint es necessita una reflexió prèvia.
S'hauria de poder fer una proposta d'ordre del dia en finalitzar cada assemblea, en funció del que hagi sortit, deixant-lo obert a possibles modificacions.

I sí, ens queda per recórrer un llarg camí pel que fa a l'assemblearisme, però és part de la gràcia, no?
Necessitem molta PACIÈNCIA!!

roquita

Nombre de missatges : 5
Data d'inscripció : 14/08/2011

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Sobre l'assemblea

Missatge  Adrià el Dj Ago 25, 2011 1:10 am

Tens tota la ráo roquita... l'ordre del dia es pot anar confeccionant a mida que van sorgint els temes durant l'assemblea i al final qui se n'hagi encarregat el llegeix per veure si tothom hi està d'acord i es fan els canvis que altra gent proposi.

Aquesta vegada podriem fer-lo aquí al fòrum mateix, m'hi poso ara i obro un topic nou per parlar-ne.

Adrià

Nombre de missatges : 11
Data d'inscripció : 24/08/2011

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Sobre l'assemblea

Missatge  Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum